Blog2020-02-22T08:17:08+00:00

Ezek helyett mind jó a hátfájás elleni heveder.

A mi mágneses hátpántunk már több mint 650 emberen segített.

A hátfájás okai (röviden)

A hátfájdalom hátterében komoly és speciális betegségek is állhatnak. Ilyen a Scheuermann-kór, amely általában 10 évesnél idősebb gyerekeknél jelentkezik, és jellemző rá a gerinc fokozott kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, képtelenség a hát homorítására. Súlyos betegség a csigolyák tuberculosisa, azaz a daganatos megbetegedése, de lehetséges a csigolyák gyulladása (osteomielitis). A Bechterew-kór ugyancsak gyulladásos megbetegedés, amely hosszú évek alatt vezet a teljesen merev gerinchez…

 
 

Ezek helyett mind jó a hátfájás elleni heveder.

A mi mágneses hátpántunk már több mint 650 emberen segített.

A hátfájás okai (röviden)

A hátfájdalom hátterében komoly és speciális betegségek is állhatnak. Ilyen a Scheuermann-kór, amely általában 10 évesnél idősebb gyerekeknél jelentkezik, és jellemző rá a gerinc fokozott kiboltosulása, mozgáskorlátozottság, képtelenség a hát homorítására. Súlyos betegség a csigolyák tuberculosisa, azaz a daganatos megbetegedése, de lehetséges a csigolyák gyulladása (osteomielitis). A Bechterew-kór ugyancsak gyulladásos megbetegedés, amely hosszú évek alatt vezet a teljesen merev gerinchez.

A hátfájás lehet akut vagy krónikus eredetű. Míg akut esetben egy jól meghatározott cselekmény, például sérülés, balesett, rossz mozdulat a fájdalom okozója, addig krónikus esetben valamely rendszeres tevékenység következtében alakul ki a panasz, vagy az idő múlásával a szervezet gyengülése miatt. Ennek megfelelően krónikus hátfájdalom kialakulhat a helytelen testtartás és erőltetés miatt is, izomgörcsök vagy gerincsérv formájában, de akár a csigolyák közötti porckopás, vagy a csontritkulás miatti csigolyá elgyengüléséből is eredhet, ami a szervezet gyengült időskori működésének jár.

Attól függően, hogy a gerinc mely szakasza érintett a fájdalomban, a következő háti fájdalmakról beszélhetünk:

 • nyaki gerinc eredetű
 • háti gerinc eredetű
 • ágyéki gerinc eredetű

A hát tulajdonképpen nem más, mint az izmok, szalagok, ínak, lemezek és csontok komplex rendszere, amelyekben a gerinccsigolyák porcszerű párnák közé vannak ágyazva. A hátunk akármelyik alkotójával kapcsolatos probléma a hátfájás kialakuláshoz vezet.

Kapcsolódó cikkünk
 

Fáj a háta? Íme, az 5 leggyakoribb ok!

Szinte minden felnőtt ember tapasztalta már a hátfájdalmat, aminek számos oka lehet. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint azonban a legtöbb probléma jól kezelhető, csak a legmegfelelőbb gyógymódot kell megtalálni.

A hátfájás leggyakoribb okozói:

 • Húzódás – Egy hirtelen mozdulat eredménye is lehet, ha valamit rosszul emelünk meg, vagy túlságosan nehéz
  • izomhúzódás
  • szalaghúzódás
  • izomgörcs
 • Strukturális problémák
  • porckorongsérv (gerincsérv)
  • isiász (ülőidegzsába)
  • arthritis (a csigolya lyuk beszűkülése, a csigolyák közti ízület betegsége)
  • a gerinc rendellenes görbülete (gerincferdülés vagy egyéb betegségek)
  • csontritkulás

A fájdalom kezelése, megszüntetése

A hátfájdalom megszüntetésénél elsődleges a fájdalom eredetének kezelése. A hátfájás hátterében túlnyomó részben valamelyik anatómiai képlet gyulladása áll (izom, csonthártya, ín, ízületi). A fájdalom megszüntetése a gyulladás megszüntetésével összekötött. A gyulladás felszámolása mellett a kialakulása okát is kezelni kell és segíteni a fájó testrész regenerálódását.

A természetes fájdalomcsillapítás komplex tárháza

 • helyi célzott injekció
 • lágyrész hialuron injekció
 • ízületi hialuronsav injekció
 • GUNA MD kollagén terápia
 • kineziotape
 • akupunktúra
 • gyógytorna
 • McKenzie gyógytorna
 • lökéshullám terápia
 • mechano-dinamikai állapotot helyreállító eszközök használata
 • Bemer kezelés

Vásároljon ezek helyett tartásjavító hátpántot.

Összeállítottunk nektek egy rövid cikket a hátfájás leggyakoribb okairól!

Hátfájás:
Mennyi kellemetlenséggel jár a hátfájás, azt más nem tudja, csak az, aki már saját maga is tapasztalta. Számtalan lehetséges okról beszélhetünk.
A hátfájás a gerincoszlopot tartó csontok, porcok, szalagok, különböző izmok…

Összeállítottunk nektek egy rövid cikket a hátfájás leggyakoribb okairól!

Hátfájás:

Mennyi kellemetlenséggel jár a hátfájás, azt más nem tudja, csak az, aki már saját maga is tapasztalta.  Számtalan lehetséges okról beszélhetünk.

A hátfájás a gerincoszlopot tartó csontok, porcok, szalagok, különböző izmok, az izmokat borító vékony hártyák betegségeiből, a gerincvelő burkainak és magának a gerincvelőnek, valamint az abból kilépő idegeknek a betegségeiből származik elsősorban. Statikai probléma is okozhatja: a végtagok, a medence csontrendszerének veleszületett vagy szerzett zavara is.

Minden életkornak megvannak a maga sajátos terhelési, tartási és ezáltal gerincproblémái. A serdülőkorúaknak az úgynevezett Scheuermann-kór okozza az egyik legtöbb gondot. Kezdetben a szülők a rossz tartás miatt viszik orvoshoz gyermeküket, később egyre gyakoribb lesz a hátfájdalom, és kialakul a betegségre jellemző tartási rendellenesség. Fokozódik az ágyéki előre hajlás, amelyet az erőteljesebb háti domborulattal egyenlít ki. Az iskoláskorban nagyon gyakran jelentkező hátfájdalom kialakulásáért biztosan felelősek a mozgásszegény életmód és az életkori sajátosságokat figyelmen kívül hagyó, egészségtelenül kialakított iskolabútorok is.

Munkahelyi ártalmak: a háti fájdalom lehet lokális eredetű, de más szervekből kisugárzó fájdalom is. Ha ülő munkát végzünk, milyen a székünk, hogy van elhelyezve a számítógépünk. Komoly fájdalmakat provokálhat a hosszú ideig tartó, monoton munka, annak ellenére is, hogy fizikailag nem nehéz. Ennek leggyakoribb oka az izmok egyirányú megterhelése, ami kóros összehúzódásukkal jár, és másodlagosan gyulladás alakul ki. A fájdalom a fej merev kényszertartása miatt leggyakrabban a nyakon és a lapockatájon alakul ki.

Ismert jelenség a túlfeszített emberekben kialakuló lágyrész-reuma. Leggyakrabban a lapocka két oldalán, valamint az ágyéki szakaszon a gerinc melletti izomkötegekben jelenik meg, fájdalmas izomcsomók formájában. A lágyrész-reuma kezelése igen sok problémát felvet, több konferencián is vezető témakörként szerepel. Első feladatunk a fájdalom okának kiderítése. Ez lehet egy rossz mozdulatsor, helytelenül használt számítógép, rossz felépítésű szék így a változtatás révén módunk lehet megszüntetni a panasz kiváltó okát. Fontos a pihenés, a nyugalomba helyezés. Nagyon gyakran pár nap, pár hét alatt panaszmentességet érhetünk el.

Életkor szerint idősebb korban például gyakoriak a gerinc kopásos megbetegedései, a meszesedés, az ízületi-reumás betegségek, a csontritkulás.  A csigolyák meszesedése, merevedése, összeroppanása – a kilépő idegeket nyomva – nagy fájdalommal jár.

Sokszor egyszerűen statikai zavar áll a háttérben. Ülő foglalkozásúaknál különösen gyakori, de előidézheti a nagyfokú elhízás, sőt a kismamáknál is előfordulhat, amikor a testsúly eltolódása miatt megváltozik a statikai egyensúly. A fájdalom oka ilyenkor elsősorban az, hogy míg egy egészséges emberben a hátizmok kiegyensúlyozott tónusát az autonóm idegrendszer szabályozza, addig itt akaratlagos kompenzáló izom-összehúzódásokra kerül sor, amelyek fáradtságérzést, kényelmetlenséget, végül pedig fájdalmat keltenek.

Talán a legfontosabb az idős korban jelentkező hátfájás, melynek leggyakoribb oka az arthrózis, mely csontfelrakódásokkal, csonttüskékkel-sarkantyúkkal, elmeszesedés formájában mutatkozik. Ez nagyon gyakori megbetegedés. A fájdalom a pihenés utáni első mozgások alkalmával a legerősebb. Ha a beteg belejön a járásba, hajlásba, a fájdalom enyhül. Így a panaszok reggel, az ágynyugalom után a legerősebbek, illetve tartós ülés után felálláskor. Néha azonban éjszaka is megjelennek.

A fájdalom helye és kiterjedése sokféle, leginkább a gerinc két oldalán elterjedő fájdalmat panaszol a beteg, és maga a gerinc is legtöbbször nagyobb területen érzékeny nyomásra vagy ütögetésre. Az érzékeny terület (amely több csigolyára kiterjed), merev, mozgása korlátozott. A teljes merevség nem a meszesedésre, hanem inkább gyulladásos csigolyamegbetegedésekre jellemző.

Nagyon fontos még a csontritkulásról szólni: ez valamennyi csont, de elsősorban a gerincoszlop állományának a megbetegedése. A csontállomány megkevesbedik, mészszegénnyé válik, a csigolyák ellenállása csökken, a gerincoszlop deformálódik.  A hátfájás vagy állandó tompa fájdalom, vagy a mozgással összefüggő hirtelen, éles fájdalom formájában jelentkezik, és így könnyen összetéveszthető más csigolyafolyamatokkal.

A háti fájdalmakat gerincsérv is okozhatja, erre is gondolni kell tehát, felismerésében segít a fájdalom mellett megjelenő idegrendszeri tünetek észlelése.

Az izom eredetű hátfájást előidézheti sérülés, zúzódás, izomközti bevérzések, valamint lázas betegség (pl. influenza) is, ilyenkor úgy érezzük, hogy „szinte az összes izom fáj”. Nagyon sok betegnél úgynevezett reumás fájdalom alakul ki, a reumás csomók tapinthatóságával. A tartós hátfájás azonban „ideges” eredetű is lehet: ilyenkor hívjuk funkcionális panasznak, ez esetben természetesen más ideges panaszt is találunk.

A kezelésről

Tartási zavarok esetén az ülve dolgozók görnyedt tartása húzó jellegű hátfájást okoz, melyet a törzs kiegyenesítése, homorítása enyhít. Minden megerőltetésre fokozódik a fájdalom, amelyet teher cipelése, kifáradás okoz. Gépkocsi hosszan tartó vezetése, a kéz órákon át tartó azonos elhelyezkedése a kormánykeréken szintén gyakran okoz kínos, néha égető jellegű, sajgó fájdalmat. Vékony, laza kötőszövetű, fiatal egyének hátfájása a szalagok gyengeségével is magyarázható.

Ezek nem feltétlenül jeleznek betegséget, hanem a tartós, statikailag nem kedvező testhelyzettel magyarázhatók. Ilyenkor a torna és főleg az úszás, valamint tartás javító segédeszközök segíthetnek.

Tehát: mozogjunk, tornásszunk, járjunk el úszni  és ha jelentkeznek a tünetek forduljunk orvoshoz, és megelőzésképp használjunk segédeszközöket.

Ha a nagy fájdalmak már csökkentek vagy megszűntek, elkezdhetjük az izmok erősítését gyógytornával, sporttal. Az ország számos helyén megtalálható gyógyvizes centrumok is értékesen egészíthetik ki a kezeléseket. Nagyon jó hatásúak a vízsugármasszás kezelések, súlyfürdők, iszappakolások.

Amennyiben a hátfájdalmak ezek ellenére sem javulnak, mindig gondolni kell a különböző szervek szegmentális beidegződése miatt előálló háti kisugárzásra is. Nagyon gyakran kezdődik háti fájdalmakkal a hasnyálmirigy-gyulladás, de máj- és epekörnyéki megbetegedések is okozhatnak lapockatáji fájdalmat. Gyomorfekély is gyakran lehet a derék- és háttáji fájdalmak okozója, sőt vesemegbetegedésre is gondolnunk kell kisugárzó hátfájdalmak fennállásakor. Elhúzódó, nem javuló fájdalmak esetén a nőgyógyászati vizsgálatok, hasi ultrahangvizsgálatok is elengedhetetlenek.

Nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a jó izomzat kialakulásáért, megfelelő izomerősítő gyakorlatok elvégzésével, sportolással, mozgással. Biztosítanunk kell az egészséges, jól kialakított üléseket mind az iskolákban, mind a munkahelyeken, hiszen az odafigyeléssel nagyon sok fájdalomtól kímélhetjük meg magunkat és a felnövekvő generációt.

Porckorongsérv:

Az embernek 31 pár gerincvelői idege van, minden gerincvelői ideg egy érző- és egy motoros gyökérrel lép ki a gerincvelőből, a két csigolyatest által határolt résen keresztül. A csigolyák működési egységét két csigolya, a közbeeső porckorong és az őket rögzítő ízületek, szalagok, inak, izmok alkotják. A csigolyák legfontosabb összeköttetései a csigolyatesteket folyamatosan összekapcsoló, korongszerű porckorongok. Rostporcos lemezeik gyűrű  szerűen idomulnak a csigolyatestekhez. Belső részük kocsonyaszerű anyagból áll, amely apró elmozdulásaival biztosítja a csigolyák közötti zökkenőmentes mozgást.

Veszedelmes tulajdonsága a porckorongnak, hogy belső, kocsonyás része nagyobb erőbehatásra elszakíthatja a rostos porckoronggyűrűt, sérv szerűen kitüremkedhet a gerinccsatorna felé, és ezzel nyomás alá helyezheti a gerincvelőt és az ideggyököket.

A porckorong kocsonyás része különbözőképpen viselkedhet. Megduzzadhat és így gyakorol nyomást a környezetére: kitüremkedhet; legsúlyosabb esetben a kiboltosodott része ki is szakadhat. A különböző elváltozások mind más és más súlyosságú tüneteket okoznak. Tekintettel arra, hogy a gerincoszlop mozgásában leginkább az alsó nyaki és az ágyéki szakasz vesz részt, a porckorong sérülései is ezeken a szakaszokon a leggyakoribbak.

A legnagyobb terhelésnek az utolsó ágyéki és első keresztcsont közötti porckorong van kitéve. Ennek a ferde síkú, 4-5 négyzetcentiméternyi felületnek kell viselnie a fej, a nyak, a törzs és a felső végtag súlyát, így érthető, hogy ezen a területen károsodik leggyakrabban a porckorong, és alakul ki a gerincsérv. E magasságban lépnek ki az ülőideget alkotó idegrostok. A panaszokat igen gyakran vissza lehet vezetni egy rossz mozdulatra, nehéz tárgy emelésére. Máskor a beteg fokozatos egyirányú megterhelésre, már régebben is gyakori, enyhébb derékfájásra panaszkodik, amely hirtelen vált élessé. A fájdalom a comb hátsó részén különböző magasságig és erősséggel lesugárzik.

A másik legveszélyeztetettebb gerincszakasz a nyak alsó része. Itt a felső végtagok felé kilépő idegpályák kerülnek a károsodott porckorong nyomása alá. A betegek nyaka elferdül a fájdalomtól, amely az ujjak irányába lesugárzik. Pontos vizsgálattal, a fájdalom iránya, zsibbadás, érzészavar helye, reflexeltérések jelenléte, izomerő ellenőrzése alapján nagy pontossággal behatárolható a nyomás alá került ideggyök magasságának helye.

Amennyiben a porckorongsérv nem szakadt ki, hanem csak előtüremkedett és kisebb sérülést szenvedett, van remény, hogy a fent említett kezelésre pár nap alatt az éles, tűrhetetlen fájdalom elmúlik, de a teljes panaszmentesség eléréséig hetek, hónapok kezelése szükséges. Ilyenkor az akut szakasz után következik a fizikoterápia, amelynek segítségével a fájdalmat enyhítjük, és az izom feszességét oldjuk. Később nagy jelentősége van a gyógytornának, mellyel az inaktív izmokat felerősítjük, és a gerinc tartását elősegítő izmok működését növeljük. Különböző segédeszközöket is javaslunk.

Ha a konzervatív kezelés nem jár eredménnyel, műtét elvégzésére kerül sor. Manapság e téren is komoly fejlődés ment végbe, lézeres technikák alkalmazásával a műtéti szövődményeket nagymértékben csökkenteni lehet. A sikeres műtét után az éles fájdalom általában rögtön megszűnik, így az utókezelést mielőbb el kell kezdeni. Ebben is a gyógytorna, a fizikó- és hidroterápia bír nagy jelentőséggel. Mind a konzervatív, mind a műtéti kezelés idején döntő a beteg lelki támogatása, mert a hónapokig tartó, hullámzó eredményekkel járó gyógyulást a jó emberi kapcsolatok, a bizalom rendkívüli mértékben elősegíti. Nagy a valószínűsége, hogy a műtét után 2-3 éven belül a műtét alatti csigolyában kialakul a sérv, ezért nagyon fontos a megelőzés életmóddal, segédeszközökkel!

Hanyag Tartás:

A gerinc nyílirányú alakváltozásai elsősorban az élettani görbületek változása révén jönnek létre. Kialakulásukban döntő a törzs és a hátizmok csökkent teherbíró képessége, de sokszor a helyes tartáshoz szükséges akaraterő hiánya és pszichés tényezők is szerepet játszanak.

Ha a normálistól eltérő testtartás aktív izomerővel korrigálható, akkor hanyag vagy helytelen tartásról beszélünk. Ha ez állandósul, és aktív izomerővel nem korrigálható, akkor gerincdeformitásról beszélünk.

Kezelés

A helytelen tartás izomerősítő gyakorlatokkal egyensúlyban tartható, romlása megakadályozható. Korrigálására rendkívül lényeges a rendszeres torna, sportok közül főleg az úszást, a kosár- és kézilabdát ajánljuk. A helytelen tartás megszüntetése azért fontos, mert elhanyagolt esetben megfordíthatatlan alaki deformitás jön létre, melyet a beteg saját izomerővel korrigálni már nem képes.

Scheuermann-féle betegség

A kórkép lényege a csigolyatest zárólemezének csontosodási zavara, ami a csigolyatest elülső részének ék alakú deformitásához vezet. A deformitás elsősorban a háti szakaszra lokalizálódik, de előfordul a háti és ágyéki szakasz átmenetében is, valamint a felső ágyéki csigolyák magasságában.

A betegség általában 10-16 éves kor között fordul elő, ritkán 10 éves kor alatt is észleljük.  A betegség kóroktanában több teóriát ismerünk, mint pl. az érelmeszesedés, az A-vitamin-hiány, és az izomerő defektust is.

Tünetei

Minél fiatalabb korban jelentkeznek a tünetek, annál kedvezőtlenebb a prognózis. Különösen a serdülőkor a veszélyeztetett. A betegség lefolyásában 3 stádiumot különböztetünk meg:

 1. stádium: 8 éves kor körül kezdődik, hanyag tartással, a háti görbület fokozódásával, esetleg panaszok nélkül. Ép viszonyok között a gyermek a háti gerincét homorítani tudja, M. Scheuermannál a görbület alig vagy nem csökken.
 2. stádium: 12-18 év között rendszerint több csigolya vesz részt a folyamatban. A beteget általában ll. stádiumban a görbületnek megfelelően nyomási és ütögetési érzékenység viszi orvoshoz, fokozott fáradékonyság áll fenn, mely főként huzamos ülés, de hosszabb állás, járás után is fokozódik. A II. szakasz a növekedés utolsó éveire esik, amikor a szervezet a fokozott igénybevételnek van kitéve. Ha ezt az időszakot a beteg különösebb panasz nélkül átvészeli, a prognózis kedvezőnek tekinthető. Ha a panaszok nem szűnnek meg, a beteget olyan munkakör felé kell irányítani, amely nem jár a gerinc fokozott igénybevételével.

III. vagy késői stádium: végigkíséri a beteget egész élete folyamán. A fájdalom a folyamatban résztvevő csigolyákra lokalizálódik, és nyomásra, ütögetésre fokozódik. Különös gondot kell fordítani az alsó háti és ágyéki lokalizációjú folyamatra, amelyek a 3. évtizedben súlyos lumbágóhoz vezethetnek és a beteget nehezebb fizikai munkára alkalmatlanná teheti.

Gyógytorna,  vitamin

A betegség jóindulatú, az életet nem veszélyezteti, de következményei az egyén teljesítőképességét lényegesen csökkentik. Az l. szakaszba rendszeres gyógytorna javasolt, hát- és hasizomgyakorlatokat végezzen a gyermek. Ali. szakaszban a fájdalom megszüntetésére, az izomzat fellazítására, és a csigolyatestek tehermentesítésére kell törekedni.

Hanyag tartás esetén Tartásjavítót viselhetünk. Olyan segédeszközt, amely a gerincet nyújtva tartja, de a légzést nem akadályozza. A segédeszközök az izmok működőképességét csökkenti, ezért fontos a hát izomerősítő gyakorlatok rendszeres végzése. Több hónapon keresztül  E-, A-vitamin adagolását javasolják.

A titok: az erősebb izomzat

„A valóságban az izmok az elsődleges forrásai a panaszoknak, ezt pedig szinte minden esetben lehet kezelni műtét és gyógyszerek nélkül. Az izmok teszik ki testsúlyunk felét, de csak ritkán jövünk rá, hogy bennük keresendő a probléma gyökere olyan gyakori panaszok, mint a derék, a nyak vagy a fej fájdalma.

Ha saját magunk végzünk hát- és hasizom-erősítő gyakorlatokat, máris sokat teszünk a hátfájás megszüntetéséért és megelőzése kép használjuk a tartást segítő eszközt. Érdemes orvosunkkal is konzultálnunk a torna kezdete előtt.

Alternatív megoldások hátfájás ellen:

A mozgásszervi panaszok, az ízületi bántalmak esetében a modern orvostudomány jóval megengedőbb bizonyos alternatív gyógymódok alkalmazásával szemben, mint más esetekben. Ez persze nem véletlen, hiszen a tüneti kezelésre használható megoldások jól ellenőrizhetők és a megfelelő esetekben jól használhatóak is. Több, komoly derékfájdalommal járó betegség esetében a panaszok enyhítésére az orvosok ma már a legnagyobb természetességgel ajánlanak például akupunktúrás terápiát is.

Persze nem egyedül az alternatív terápiák hatásfokának köszönhető az orvosi rugalmasság, hanem annak is, hogy a hát- és derékfájdalmak némely esetekben elképesztően nehezen gyógyíthatók. Igaz ugyan, hogy a sebészeti beavatkozás gyors segítséget jelenthet, az amerikai statisztikák szerint azonban az esetek 85%-ában ez a megoldás nem alkalmazható. Így aztán nem meglepő, hogy a modern rendelőkben is elegendő hely jut az alternatív terápiás megoldásoknak – ha ugyanis nincsen diagnosztizálható szervi elváltozás vagy rendellenesség, akkor nem okozhatnak panaszt ezek a kezelések sem, sőt, esetenként a nehezen kezelhető izompanaszokra is jól hatnak.

Lássuk, milyen alternatív lehetőségek léteznek a derékfájás kezelésére!

Tartásjavító heveder

Ez az eszköz egy neoprén anyagból készült, jó minőségű vegyszermentes, állítható kényelmes eszköz, ami segíti a helyes testtartást ezáltal csökkentheti a hátfájást és a gerincsérv kialakulásának veszélyét. Elég napi 2 órán keresztül viselni. Világszerte sok-sok gyógytornász ajánlja. Könnyedén felvehető, egyszerűen tisztítható, roppant higiénikus és akár sportolhatsz is vele.

Akupunktúra

A krónikus hátfájdalommal küzdő betegeknél ezt a terápiás megoldást használják a konzervatív kezelések után a leggyakrabban. A nem kisugárzó, nyakban vagy háton jelentkező fájdalmak kezelésében a tapasztalatok szerint igen jó eredménnyel használható megoldás. A keleti tradicionális gyógyászok nézetei szerint az akupunktúra az ember energiameridiánjait rendezi át és ezzel újra egyensúlyba hozza a testet. A nyugati orvoslás képviselői viszont csak azt tudják, hogy a kezelés bizonyos esetekben hatásos, de a miértre nincsenek még meggyőző tudományos válaszok.

Masszázs

A masszázs leginkább megelőzésre használható, illetve a beállt derék, hát panaszait képes oldani. A masszázs pozitív hatásai mögött már jobban ismert mechanizmusok állnak: a kilazított izmokban megszűnnek a csomók és a kezelés a tejsav és egyéb melléktermékek felgyülemlését is sikeresen gátolja az izomrostokban.

Kiropraktika

A kiropraktőröket gyakran keverik össze a csontkovácsokkal, holott a kiropraktőr nem csak olyan erőteljes megoldásokat alkalmaz, mint a csontkovácsok, hanem lényegesen kíméletesebb kimozgató módszereket is; gyógyászati kelléktáruk ráadásul kiegészül számos, fizikoterápiás megoldással is. A gerinc kimozgatásakor hallható reccsenés az orvosok szerint nemhogy bajt jelez, hanem kifejezetten jó, mivel ilyenkor a felszabaduló nitrogén keltette hanghatás hallható, a folyamat eredményeként pedig a gerinc újra egyensúlyba kerülhet.

Pilates és jóga

Ugyan ezek nem kifejezett terápiás megoldások, de kiváló mozgásszervi hatásokkal rendelkező mozgásformák. A német eredetű pilates és az ősi hindu jóga bizonyítottan remek módszer a hátfájdalom megelőzésére. Ezek a mozgásformák szimmetrikusabbá teszik a testet, erősítik az izmokat, javítják a mozgáskoordinációt és a légzéstechnikát, továbbá rugalmasabbá teszik a testet – mindezek miatt az emberi test fizikailag ellenállóbbá és teherbíróbbá válik.

A pilates az alhasi izmokat erősíti, éppen azt a területet, amelyet az emberek nap mint nap a legtöbbet használnak és gyakran túl is terhelnek, ezért ez az edzés kifejezetten előnyös ennek a fokozottan igénybe vett területnek az erősítésére.

A jóga is rendkívül hasznos, igazi rugalmasságot biztosító mozgásforma, de kopott vagy sérült porckorongokkal és gerincbántalmakkal túlságosan igénybe veheti a szervezetet, sőt, a legtöbb gerincpanasz esetén akár kontraproduktív is lehet, vagyis tetézi a bajt, ahelyett, hogy csökkentené.

Erősítő gyakorlatok

Az olyan erősítő gyakorlatok, mint a felülés és hasprés arra szolgálnak, hogy az izmok összehúzó képességét növeljék, de éppen emiatt bizonyos elváltozásokkal az ilyen gyakorlatok károssá is válhatnak, és esetenként akár fokozhatják is a gerincpanaszok mértékét.

Aerobik és gyaloglás

Az aerobik egy idő után sokkal hatékonyabbá teszi az izmok működését, de ezt a mozgásformát is inkább azoknak ajánlják a szakembere, akiknek még nincsenek hát- vagy gerincpanaszaik, mint olyanoknak, akik már bizonyos elváltozásokkal küzdenek.

A legjobb módszer, ami mindenkinek ajánlható, nem is a különböző speciális sportok elsajátítása, hanem a rendszeres gyaloglás, sétálás. Ez a tevékenység ugyanis a lehető leghatékonyabban és legkíméletesebben erősíti a hát és a derék izmait.

Glükozamin

A glükozamint egy ideig a hátfájdalmak csodaszerének hitték, aztán egy nagy mintán végzett norvég vizsgálat alaposan megkérdőjelezte, van-e olyan mértékű hatása a szernek, amiért érdemes használni. A kutatók ma sem látnak tisztán az ügyben, mivel pozitív hatást nem sikerült kimutatni, ugyanakkor mégsem tartják lehetetlennek, hogy a glükozamin hosszútávon valamilyen pozitív hatást gyakorolna a gerinc- és hátpanaszokkal küszködők állapotára.

Vitaminok

A szakértők szerint a B12 vitamin a betegek állapotán a fájdalmak enyhítésében egyáltalán nem segít. Pozitív hatását inkább abban kell keresni, hogy fogyasztása képes energetizálni a pácienseket, de ennél többre nem kell számítani.

A csontok, és így a hát egészségének fenntartásában régóta kiemelt szerep jut a D-vitaminnak. Sok szakember nem csodálkozik azon, hogy olyan magas a derék- és hátpanaszokkal diagnosztizáltak száma, mivel a felmérések szerint a világon több mint egymilliárd ember él D-vitamin hiánnyal.

Pszichés okok miatt is kialakulhat hátfájás

A hátfájás a felnőtt lakosságot érintő egyik leggyakoribb probléma, amely ráadásul a mindennapi munkavégzésre és családi életre is kihathat. A briteknek körülbelül fele legalább évente egyszer szenved hátfájástól, de szinte minden ember megtapasztalja egyszer az élete során.

A tünetek a kis szúró érzéstől a szinte bénítóan hasogató fájdalomig rendkívül változatosak lehetnek, ahogyan a kiváltó okok is. Egyre több orvos véli úgy, hogy a háttérben pszichológiai, lelki okok játszhatnak kiváltó, vagy éppen súlyosbító szerepet.

„Egyre több összefüggést fedezünk fel az érzelmi állapot és a hátfájás között. Ez azonban olyan, mint a tyúk és a tojás esete. A hátfájás is rontja a lelki állapotot, ami aztán további hátfájásokhoz vezethet”

Az azonban egyre biztosabb, hogy a mentális pihenés a hátfájásra is pozitívan hat.  Azok, akiknek mentális segítséget nyújtotanak, sokkal jobban javulnak a hátfájásos tüneteik is, mint azoknak a betegeknek, akiknek a lelki problémáit figyelmen kívül hagyták a kezelések során.

Sokszor egyszerű otthoni praktikák, tornagyakorlatok is hatásosak lehetnek – mielőtt az orvoshoz rohanunk, érdemes néhányat kipróbálni. Figyeljünk arra is, hogy munka során milyen a testtartásunk. Rendkívül sok ember szenved ugyanis olyan hátfájástól, amit a rossz, görnyedt tartás okoz.

Ezért fontos a megelőzés!

www.hatfajasokai.hu

Mélyizmok szerepe a gerinc tartásában

A mélyizmok, ,ahogy a neve is mondja közel helyezkednek el a csontokhoz, ízületekhez, ezért legtöbbször nem is láthatóak, de iszonyatosan fontosak a helyes testtartáshoz: stabilizálják az ízületeket különböző egyensúlyi helyzetekben…

Mélyizmok szerepe a gerinc tartásában

A mélyizmok, ,ahogy a neve is mondja közel helyezkednek el a csontokhoz, ízületekhez, ezért legtöbbször nem is láthatóak, de iszonyatosan fontosak a helyes testtartáshoz: stabilizálják az ízületeket különböző egyensúlyi helyzetekben.

Vegyünk egy példát: Vezetünk és hirtelen fékeznünk kell és mi kibillenünk az egyensúlyi helyzetünkből, de megtartva azt nem dőlünk el teljesen, mert mélyizmaink stabilizálják ízületeinket.

A gerincnél beszélhetünk core-izmokról, mely egy összefoglaló neve azoknak az izmoknak, amelyek felelősek a testhelyzet megtartásáért. Valójában jól ismert izmokról van szó: egyenes, ferde, haránt hasizom, mély hátizmok és farizmok.

Ha ezek az izmok a helyükön vannak akkor rengeteget segítenek abban, hogy helyesen tartsuk magunkat ezáltal segíthet elkerülni a gerincsérvet és a hátfájást!

Hogyan lehet ezt kivitelezni?

Rengeteg fajta gerincizom torna létezik, ami segít ebben(erről később még posztolunk 🙂 ), viszont a gyógytornászok egybehangzó véleménye, hogy a TARTÁSJAVÍTÓ a jövőben ,szinte mindenkinek elengedhetetlen lesz és rengeteg segítséget fog nyújtani a hátfájással és a gerincsérvvel küzdőknek! Vagy a kialakulás megelőzésében!

A hátfájás 13 leggyakoribb oka:

A hátfájás sokszor már a gyerekeket is érinti, a felnőttek között pedig szinte alig akad olyan, akit ne kínozna. A probléma számos okra vezethető vissza, kevesen tudják, hogy kiválthatja akár a stressz vagy a más helyekről kisugárzó fájdalom is. Jó hír azonban, hogy…

1. Életforma, helytelen testtartás

A hátunkon érezzük először a mindennapok megterhelő következményét: az elmerevedett, görcsös izmokat és a fájdalmas mozdulatokat. Még a leghétköznapibb tevékenységek is fokozott igénybevételt okozhatnak, ha meg megfelelő technikával végezzük őket, akár a kertészkedéstől, a biciklizéstől vagy a pakolástól is kialakulhat hátfájdalom. Ha pedig már kialakult, az emiatti kényszertartások csak fokozzák a fájdalmat. Az ülőmunkát végzők és a tanulók helytelen testtartása is vezet hosszútávon elváltozásokhoz és fájdalomhoz, amelyek szakember közreműködésével megszüntethetők.

2. Porckorong problémák, gerincsérv

A korban előre haladva egyre gyakrabban fordul elő a csigolyák kisízületeinek és ezzel együtt a csigolyaközti porckorongok rendellenessége, kopása miatti hátfájdalom. Gerincsérv esetén a csigolyák közti porckorong külső védőrétege károsodik, a porckorong kiboltosul és nyomhatja a közelében lévő idegeket, mindez fájdalmat okoz.  Az ülőmunka és a mozgáshiány is okozhat hátfájást

3. Mozgáshiány

Ma jobbára autóval közlekedünk, ülünk a munkahelyükön és a kikapcsolódás is ülve történik, ami a törzsizomzat gyengüléséhez ezen keresztül pedig a hát fájdalmához vezethet. Sokan azt gondolják, hogy a hátfájdalommal élőknek nem szabad mozogniuk, holott ennek az ellenkezője az igaz. Amikor már túl vagyunk a fájdalom akut szakaszán, belekezdhetünk a hát, a has és a lábak kíméletes edzésébe, és néhány nyújtó gyakorlatba. A szakember által megfelelően összeállított gyakorlatok ugyanis nem csak a fájdalmat enyhíthetik, hanem meggyorsítják a felépülést, védenek az újabb sérülések ellen és csökkentik a problémából eredő esetleges rokkantság esélyét.

4. Idősödés

A korral az ínszalagok megvastagodnak és zsugorodnak – és ez csak egy része azoknak a változásoknak, amelyek történnek velünk, ahogy idősödünk. Ezek a gerincben bekövetkező változások pedig olyan dinamikai elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek károsodást okozhatnak a porckorongon – a gerincfájdalom, zsibbadás, és gyengeség tüneteit produkálva.

5. Elhízás

A túlsúly, főleg a hasi típusú elhízásnál jelentősen terheli a deréktáji gerincet, túlfeszíti és ezáltal megterheli az izomzatot és a szalagokat. A felesleges kilók a hátfájáson kívül hozzájárulnak sok egyéb betegség kialakulásához. Éppen ezért ebben az esetben is elengedhetetlen a megfelelően kialakított mozgásprogram.

6. Sérülések és balesetek

A sportsérüléseket általában egy hirtelen mozdulat vagy rosszul kivitelezett mozgás eredményezi. Egy balesetben is elrepedhet vagy eltörhet a gerinc. Kisebb mikrorepedések keletkezhetnek a rendszeres ütközéssel, rázkódással járó sportok közben, például ha kemény talajon futunk, vagy teremben végzünk labdajátékokat, aerobicot stb. Az ilyen jellegű sérülések a csontritkulás miatt idősebb korban gyakoribbak. Bármilyen sérülésről is van szó, minél előbb forduljunk orvoshoz!

A hátfájás sokszor már a gyerekeket is érinti, a felnőttek között pedig szinte alig akad olyan, akit ne kínozna. A probléma számos okra vezethető vissza, kevesen tudják, hogy kiválthatja akár a stressz vagy a más helyekről kisugárzó fájdalom is. Jó hír azonban, hogy már egy-egy apró életmód-változtatással is sokat tehetünk azért, hogy megkíméljük magunkat a kínzó hátfájástól.

7.,Tartós ülő munka

Sokan napi kilenc – tíz órát, vagy ennél is többet ülnek íróasztal, munkapad mellett, esetleg a munkahelyükről hazatérve otthon ismét a számítógép mellé ülnek le játszani, kikapcsolódni. A kevés mozgás és az azonos testtartás, ami aránytalanul túlterheli a gerincet, szintén okozhat fájdalmat. De hogyan óvjuk magunkat a sok üléstől? Sokat enyhít a problémán a megfelelően kialakított munkaterület, mely az ideális, vagy ahhoz közeli testtartást segíti elő, és az is, ha időnként felállunk, megmozgatjuk tagjainkat, testtartást változtatunk. Nagyon fontos a megfelelő ülő alkalmatosság megválasztása is. Érdemes kipróbálni  az ülőlabdát, amely kíméli az ülőmunkát végző gerincét. Előfordulhat, hogy a térdeplő szék kellemes változatosságot jelent valakinek – bár a térdet ez igénybe veszi, a gerinc pedig igényli a megtámasztást, ha sokat kell ülnünk.

8. Rossz testtartás

A berögződött rossz testtartás, az élettani görbületek megváltozása: görbe vagy lapos hát, az előreesett vállak önmagukban is kiválthatják a hátfájást. A görcsösen megmerevedett izmok gyakran tapintható, fájdalmas izomcsomókat alkotnak. Izomlazító kenőcsök, finom masszázs segíthet, de még jobb a megelőzés és a helyes testtartás tudatos begyakorlása, a rendszeres mozgás, benne lazító, nyújtó gyakorlatok végzése.4. Túlerőltetés

9., Mozgáshiány:

A rendszeres testmozgás nagyon fontos, ám hirtelen belevágva nem szabad túlzásba vinni. Izomláz és kellemetlenebb tünetek, helyi gyulladás is jelentkezhet a fokozatosság betartása nélküli, meggondolatlan, túlzásba vitt edzések miatt. Egy nagyobb cipekedés, hirtelen emelés vagy rossz mozdulat is hasonló kellemetlenségeket okozhat. Szerencsés esetben rövid ideig tartó húzódás, máskor egy hétnél is tovább tartó fájdalom lehet az eredmény.

10. Gyulladások

A gerinc és a hozzá kapcsolódó mozgásszervek bonyolult, kiegyensúlyozott felépítését szalagok, porcok, csontok, ízületek alkotják. Bármelyiket érheti gyulladásos betegség, amelyet a szervezet fájdalommal jelez. Ilyen gyulladásos betegség például a sokakat érintő, sokféle formában megjelenő reumatoid artritisz is, bár ez nem a gerinc ízületeit szokta megtámadni. A gerinc gyulladásos betegségei, mint pl. a Bechterew-kór meglehetősen jellegzetes, a porckorong-kopástól eltérő típusú panaszokat okoznak: a gerincfájdalom általában nyugalomban jelentkezik (pl. éjjel vagy egyéb mozdulatlanul töltött időszakban) és mozgásra csökken. 

 11. Stressz

Stressz hatására bizonyos izmok, főleg a nyak vállöv körül megfeszülnek. Tartós stresszhelyzetben ez a feszülés állandóvá válik, az izmok nem tudnak ellazulni. Ez pedig nem csak kellemetlen érzéshez, fájdalomhoz vezet, de az izomegyensúly felborulása miatt hatással lesz a hátunkra, így az egész gerincünkre is. A mozgás amellett, hogy segít levezetni a stresszt, visszaállítja a helyes egyensúlyt, speciális gyógytorna gyakorlatokkal pedig megtanulható az izmok nyújtása is.

12. Sérülések

A bordatörés, csigolyarepedés vagy törés rendkívül erős fájdalmakat okozhat. Míg az előbbi inkább külső behatás, sportsérülés, elesés, ütés miatt történik, az utóbbi inkább az idősebbeket érintő csontritkulás következménye lehet.

13. Kisugárzó fájdalom

Több belső szervünk megbetegedése esetén jelentkezhet a hátba kisugárzó fájdalom. A női szervek problémái és a húgyúti megbetegedések főként a gerinc alsóbb részén, a deréktájon okoznak fájdalmat. A tüdő, a szív rendellenességei inkább a hátközépbe kisugárzó fájdalommal jelentkeznek. Vannak, akik gyomorpanaszok, akár egy egyszerűbb gyomorrontás során hátfájdalmat is éreznek.

A fenti gyakori okok mellett még más egészségügyi probléma, pl. jó és rosszindulatú daganat, fel nem ismert gerincferdülés, örökletes betegség  is lehet a hátfájás oka.

Mivel csak szakemberrel, célzott vizsgálatokkal lehet megállapítani a tényleges okokat, ha tartósabban jelentkezik valakinél hátfájás, rendkívül fontos, hogy mielőbb vizsgáltassa ki magát.

www.hatfajasokai.hu

A helytelen testtartás 4 legsúlyosabb következménye!

Milyen gondokat okozhat a helytelen a testtartás? A legjobb, ha minél előbb korrigálunk rajta – akár gyógytornász segítségével, mivel ilyenkor még elkerülhetők az ebből adódó problémák. Viszont, ha már régóta görnyedten jársz-kelsz és a rossz testtartás már igencsak beidegződött…

Milyen gondokat okozhat a helytelen a testtartás?A legjobb, ha minél előbb korrigálunk rajta – akár gyógytornász segítségével, mivel ilyenkor még elkerülhetők az ebből adódó problémák.Viszont, ha már régóta görnyedten jársz-kelsz és a rossz testtartás már igencsak beidegződött, akkor csak hosszú és kitartó munkával lehet ellene tenni. Sajnos segítséghez a legtöbben akkor fordulnak, ha már fájdalmakat is okoz a probléma…

1.Izomfájdalmak, izomsorvadás

Normális esetben a testsúlyunk elbírásáért az egyes izomcsoportok más-más szerepet töltenek be: egyik nagyobb, másik kisebb teherbírással rendelkezik, ez így van rendjén. Viszont amennyiben testtartásunk helytelen, ez a természetes egyensúly felborul, és lesznek izmok, melyek kiesnek a szerepükből. Ez kétféleképpen következhet be: az egyik variáció, hogy az izomnak egyszerűen nem lesz feladata, így az előbb-utóbb elsorvad. Viszont ezzel egy időben egy másik átveszi a szerepét, ezért annak plusz munkája lesz, ami folyamatos izomfeszüléshez vezet majd, ami persze fájdalommal jár.

 2.Fejfájás, migrén

Fejfájás esetén sokan egyből gyógyszerekhez nyúlnak, pedig ez csak tüneti kezelés. A vissza-visszatérő probléma hátterében gyakran a helytelen testtartás áll. Az irodai munka, a számítógép előtti folyamatos görnyedés a test eldeformálódásához vezethet, ha nem mozgunk és nyújtózunk ki rendszeresen. Ritka, amikor a monitor és a billentyűzet jól van elhelyezve, de általánosságban elmondható, hogy az emberek nem tudják felvenni és megtartani az egyenes háttal való ülést. A vállak gépelés során gyakran megemelkednek, a fej előrebillen, így a nyakban izomfeszülés alakul ki, beáll, majd később ez az állapot állandósul, ami fejfájáshoz, migrénhez vezethet. Ennek megelőzése – és orvoslása – érdekében a szakemberek két megoldást szoktak javasolni: tegyük a monitort szemmagasságba, a billentyűzetet pedig úgy, hogy a vállak a helyükön maradjanak. Ezen kívül fontos, hogy óránként álljunk fel, és nyújtózkodjunk 5-10 percig.

3.Kevesebb oxigén

Az állandósult, rossz testtartásnak komoly következményei is lehetnek. Ilyen például az, hogy légzésünk nem lesz kielégítő, így kevesebb oxigén jut el a sejtekbe, szövetekbe, ami számos módon megmutatkozhat: fáradékonnyá és lehangolttá válhatunk, az anyagcsere és a vérkeringés lelassul, a bőr kiszárad, a salakanyagok nem távoznak kellő mértékben. Mindez további következményeket von maga után, tehát a helyes testtartásnak sokkal fontosabb szerepe van, mint hinnénk, mert több krónikus betegség is visszavezethető rá.

4.Mellkasi nyomás, szívpanaszok

Amennyiben görnyedt a testtartásunk, a belső szerveink összenyomódnak, ami megzavarhatja a létfontosságú szerveink működését, például a tüdőét és a szívét. Nem ritkán előfordulhatnak az évtizedek óta púposan élő embereknél szívritmuszavarok, ugyanis a rossz tartás összepréseli a rekeszizmot, és nem hagyja megfelelően pumpálni a szívet.

Néhány módszer a testtartás javítására:

–    testtartást javító heveder
–    gerinctorna
–    gerincjóga
–    hátúszás
–    pilates

Hátizom erősítő gyakorlat

Ahhoz, hogy a helyes testtartás állandósuljon, elengedhetetlen a hátizmok kellő megerősítése. Erre az egyik legjobb gyakorlat, ha hason fekszel, majd a földről elemeled a felsőtested, amennyire csak tudod, miközben kezeiddel a tarkódat fogod. Ügyelj arra, hogy a nyakad egyenes legyen (a gerinced folytatása), fejeddel ne nézz felfele.

Egy másik kiváló gyakorlat a lapocka közti izmok erősítésére szolgál: szintén feküdj hasra, kissé emelkedj meg, és a karjaidat a füleid mellett nyújtsd ki, majd hajlítsd be. 30-szor ismételd.

Kiegészítésként mindenképp javasoljuk a hátpántot, amit elég naponta 2-3 órán keresztül használnod és rengeteg segítséget nyújt, hogy kialakuljon a helyes testtartás!

Egy igaz történet Tőlünk!

Hogy miért ajánlom neked a tartásjavítót?
Fodrászként dolgozom már 18 éve. Mindig is fájt a hátam a munkától, sajnos az egyoldalú munkavégzésnek ez az ára. Egész életemben sportoltam, futás, gyúrás, kardió edzés. Egyszer még MBT cipőm is volt, szerettem is, de a fodrászatban néha majdnem orra buktam benne és elég hikomat  viseletnek éreztem és egy idő után nem is hordtam. Egyszer aztán valami furcsa történt velem. Épp edzettem…

Hogy miért ajánlom neked a tartásjavítót?
Fodrászként dolgozom már 18 éve. Mindig is fájt a hátam a munkától, sajnos az egyoldalú munkavégzésnek ez az ára. Egész életemben sportoltam, futás, gyúrás, kardió edzés. Egyszer még MBT cipőm is volt, szerettem is, de a fodrászatban néha majdnem orra buktam benne és elég hikomat  viseletnek éreztem és egy idő után nem is hordtam. Egyszer aztán valami furcsa történt velem. Épp edzettem és éreztem, hogy a bal karommal fele annyit tudok emelni, mint a jobbal, nem volt benne erő. A hátamban nagyon égett egy izom és gondoltam biztos megerőltettem és azért fáj, állítottam fel a diagnózist. Miután mikor már éjszakákat nem aludtam a fájdalomtól elkezdtem fájdalom csillapítót szedni – majd az lehúzza- gondoltam. Majd a rémálom folytatódott és elkezdett úgy zsibbadni a karom, hogy néha kiesett a szerszám a kezemből. Na, gondoltam ez jól begyulladt . Vágtam egy orvos vendégem haját, aki szerint ez gerinc sérv és menjek el vele neurológushoz. Mi? Gerincsérv, nekem? Az kizárt hisz az idősebb embereknek van! No, bejelentkeztem orvoshoz, aki megkalapálgatott és a bal kezem reflexei nem működtek. Ez gerincsérv kedves György, ami nyomja a kilépő ideget egy MRI-t javaslok. A korházban három hónap múlva van időpont így egy maszek MRI-t ajánlok, szteroid injekciót, gyógyszereket 80.000ft-ba fájt ez a kör, de én tudtam, hogy nincs gerincsérvem 
Aztán jött a hideg zuhany: -György önnek négy gerincsérve van! Itt egy kicsit lesápadtam és az első kérdésem az volt, hogy kell e operálni? A doki vicces volt azt mondta, hogy ő csak a bifszteket szereti véresen, gyógytornát ajánl és egy nyak merevítőt. Ezt a segédezközt 20 perc után a kukába vágtam, rossz érzés volt viselni  Gyógytorna, sérvvel inkább mazochista partynak hívtam, annyira fájt, hogy ott is csorgott rólam a víz ahol nem szokott. Otthon is tornáznom kellett, ami persze fájdalmas volt, és ami a legrosszabb, hogy így kellett dolgoznom, mivel a munkából nem eshettem ki. Aztán jött a kutatás a neten. Ismét gyógycipő a helyes testtartásért, persze kétszer vettem fel. A gyógytornászom ajánlotta, hogy jó lenne egy tartásjavító, amit a munkában kellene viselnem. Na, megint valami béna gyógyászati segédezköz, és pont egy fodrászatban a sok jó nő között, kizárt. Kutatni kezdtem és a világ másik felén találtam rá erre az eszközre. Nézegettem, ez tök vagányul néz ki, meg a gyógytornászom is ajánlotta, mégis ő a szakember. El kezdtem viselni és elmúlt a hátfájásom kis időn belül. Felcsillantak a szemeim, hogy nem is badarság. A vendégek meg folyamatosan kérdezték hol vettem, mert nekik is kellene ilyen, mert fáj a hátuk a melótól. Az volt a tapasztalatom, hogy amikor levettem nem tudtam begörnyedni, egyenesen álltam a barátnőm örömére hisz 5 cm-rel magasabb lettem  Rohamosan elkezdett gyógyulni a sérvem, ami addig eléggé stagnált. Már nincsenek tüneteim, ismét edzek és nincs nap hogy két, három órára ne vegyem fel. Persze lusta vagyok felvenni, de amikor fáj a hátam már kapom is magamra és lám elmúlik a fájás  Megtanultam hogy egy hátfájás mögött komolyabb baj is lehet és olvastam egy cikkben hogy a lakosság 80%-nak van gerincsérve. Púposodunk a melóba  Elgondolkodtam azon, ha az MRI az egész hátamat felvette volna, még hány darab sérvet talált volna az orvos?
Ez már a múlt. A példámból tanulva ne hanyagold el a hátfájást és előzd meg a bajt és jó szívvel ajánlom ezt a terméket, mert működik.
Üdvözlettel: Horváth György sajnos igaz története

Választok egyet a tartásjavító csomagok közül! 🙂

Amikor a gerincsérv lelki okai okozzák panaszait

Tudja, hogy melyek lehetnek a gerincsérv lelki okai?
1. Megoldatlan lelki problémák, különféle konfliktusok
Ha hosszú ideje hordozza magában lelki problémáit, hosszú ideje, esetleg gyermekkorából származó elfojtott érzelmei vannak, és nem tudja vagy nem akarja megoldani, feldolgozni azokat, akkor teste előbb-utóbb testi tünetekkel is jelzi a gondot.

2. Görnyedt testtartást okozhat az erkölcsi tartás hiánya is
A hajlott, görnyedt testtartás velejárója a gerincsérvnek. A görnyedt tartásnak azonban lelki állapotát kifejező jelentése is lehet. Lehetnek olyan erkölcsi gondjai, ami miatt megalázkodni kényszerül, vagy meg kell hajolni a magasabb szintű erkölcsi szabályok előtt.

3. Merevség
Az alkalmazkodóképesség, a kellő rugalmasság hiánya is gyakran okozhat porckorongsérvet. Ha Önnek is gerincsérve van, akkor talán képtelen felszabadultan elengedni magát, és túlságosan rugalmatlan? Talán nem képes kellően alkalmazkodni a körülményekhez?

4. Önfejűség, makacsság
Ha túlságosan öntörvényű, és nem képes alkalmazkodni, elfogadni mások véleményét, akkor ez a merevség könnyen okozhat gerincsérvet. Pedig mindössze arról lenne szó, hogy hallgassa meg a többieket, és az ő helyzetükbe képzelve magát próbálja meg kitalálni tetteik okait és indítékait. Ezzel mindjárt könnyebben fog egyezségre jutni velük. Persze az is igaz, hogy az alkalmazkodóképesség hiányával küszködve bizony nem igazán erőssége az empátia sem.

5. Túlhajszoltság
Ha túl sokat vállal magára, akkor a teste tiltakozik ez ellen. A mókuskerék állandó pörgése, a folytonos túlórázás vagy pedig az állandó másodállások vállalása „nemszeretem munkákkal” a megélhetéséért előbb-utóbb nemcsak testi, hanem lelki tartalékait is felőröli. Ilyenkor, ha Ön nem hajlandó megálljt parancsolni magának, akkor a teste fogja megállásra kényszeríteni például egy porckorongsérvvel.

Jól ismeri önmagát? Ezek közül melyik állhat az Ön tüneteinek lelki hátterében? Tartásjavító heveder. Hátpánt. Hátfájás. Heveder.

Ha a görnyedt testtartás akkor feltétlenül ajánljuk a Magyarországon legjobb minőségű tartásjavítót.

 háti szakaszon érzett fájdalom gyakori, mindenki találkozik vele néhányszor életében, és a leggyakrabban valamilyen ártalmatlan oka van, a panaszok pedig néhány nap alatt maguktól megszűnnek. Ha azonban az alábbiakat tapasztaljuk magunkon, a legjobb, ha minél hamarabb orvoshoz fordulunk.

 

 

A fájdalom elsősorban éjszaka jelentkezik

 

A legtöbb hátfájós emberalvásközben némi forgolódás után képes olyan pozíciót felvenni, amely kényelmes. Ha viszont ez nem sikerül, vagy a fájdalom mindig olyankor jelentkezik, amikor lefekszünk, akkor mindenképpen menjünk orvoshoz, mert ez akár gerinctáji tumor jele is lehet. A másik lehetőség, hogy esetleg valamilyenfertőzéstámadta meg a gerinc csontállományát. Akármelyikről is van szó, sürgősen szakorvosi segítségre lesz szükségünk.

 

Bizonyos esetekben a hátfájással is orvoshoz kell fordulni
Bizonyos esetekben a hátfájással is orvoshoz kell fordulni

 

Nem tudjuk pontosan meghatározni a fájdalom helyét

 

Ha hol az alsó, hol a felső részen érezzük a fájdalmat, netán az egész háti szakaszon, de úgy, hogy közben valójában nem tudnánk meghatározni a pontos helyét, az szívroham kezdeti jele is lehet. Különösen akkor, ha afájdaloma mellkasban kezdődött, és onnan terjedt tovább. Ha a fájdalom nagyon erős és hirtelen jelentkezik, beszéljünk az orvosunkkal, de ha állkapocsfájdalmat is érzünk, valamint hányingerünk van és szédülünk, vagy fulladni kezdünk, azonnal menjünk kórházba.

 

Melyek a szívroham leggyakoribb tünetei? Részletek itt.

 

A hátfájdalom erős merevséggel párosul ébredés után

 

Sokaknál előfordul, hogy ébredés után merevnek érzik a tagjaikat és egy kis fájdalmat is éreznek, de ennek számos oka lehet – kényelmetlen alváspozíció, szokatlan fizikai megerőltetés, vagy túl magas párnák. Ha azonban a merevség és a fájdalom fél óra után sem szűnik meg, lehet, hogy az arthritisz valamilyen gyulladásos formájában szenvedünk. Mivel ez többek között a szívbetegség és a stroke kockázatát is növelheti, nem szabad ignorálni a tüneteket, hanem szakemberhez kell fordulni, hogy felírhasson valamilyen gyulladáscsökkentőt.

 

Csonttritkulás esetén

 

Ha korábban már diagnosztizáltak nálunk csontritkulást, esetleg nemrég valamilyen balesetünk volt, vagy szteroidokat szedünk, akkor a hátfájás olyan gerincproblémákra utalhat, amelyeket sürgősen kezelni kell. Lehet, hogy merevítőre lesz szükségünk vagy rendszeres gyógytornára – ezt pontosan csak szakorvos mondhatja meg.

 

Ajánlat: Hátpánt hátfájás ellen, mágneses heveder, tartásjavító!

 

Forrás: prevention.com